Isotoon
Impulscontrole

Leer op een goede manier omgaan met uw emoties

"Ik vind het moeilijk te zeggen wat me dwarszit. Maar soms word ik opeens z kwaad, dan gooi ik alles er in n keer uit."

"Ik durf niet meer naar een feestje, ik ben bang uit mijn slof te schieten en iemand een klap te verkopen."

Soms doet u iets zonder er bij na te denken. Dat is op zich prima, impulsiviteit hoort bij de mens en heeft zeker een functie. Wanneer een kind plotseling de weg oversteekt, moeten we bijvoorbeeld impulsief handelen, anders is het te laat. In sommige gevallen kan impulsiviteit echter een probleem zijn:

  • als u moeite heeft uw impulsen los te laten. U heeft bijvoorbeeld moeite uw boosheid te uiten. U houdt het binnen, waar het zich ophoopt, totdat er uiteindelijk een ongecontroleerde explosie volgt. Of het blijft binnen en gaat langzaam 'knagen'.

  • als uw impulsen te los zitten. U kunt zich moeilijk beheersen. U voelt zich snel gefrustreerd en bent vaak te snel of te heftig in uw actie of reactie. Het gevolg is vaak dat een relatie, vriendschap of arbeidsverhouding ernstig verstoord of zelfs verbroken wordt.

De training Impulscontrole helpt u beter omgaan met uw emoties. U leert in het contact met de ander uw (beginnende) irritatie of boosheid op een goede manier te uiten, zonder dat het uw relatie in gevaar brengt.

 
20122